Založ si blog

Beriem si time-out!

V hokejovom zápase má každý tím právo na tridsaťsekundovú prestávku počas hry. Mužstvá ho zväčša využívajú, keď im chce tréner poradiť pred nejakou dôležitou situáciou alebo keď sú pod tlakom a potrebujú si vydýchnuť, skoncentrovať sa a nabrať sily na ďalší priebeh zápasu. Často krát sa aj my ľudia ocitáme pod tlakom v hre zvanej život. Súper nás točí, nevieme kam skôr skočiť, dostaneme gól, vzápätí ďalší, všetko sa rúti…. Stop. Práve vtedy je ten najlepší čas vziať si time-out. A nemusí to byť len tridsať sekúnd. Nech sú to pokojne aj minúty, hodiny či dni.

Taliani to pochopili už dávno. Hovoria tomu siesta a doprajú si ju každý deň. Od jednej do piatej poobede majú pauzu a keby ste v tom čase chceli niečo kúpiť či nebodaj vybaviť, máte smolu. Je čas oddychu. Všade inde na svete však ľudia drú ako kone od rána do rána, nedoprajú si nič okrem práce, zhonu, stresu. Nedajbože ak sa ešte do toho pritrafí nejaké osobné nešťastie či zlá správa. V jednom okamihu telo ani psychika toto všetko zrazu už nedokážu niesť ďalej, povedia si dosť a jednoducho… padnú. Človek sa vnútorne rozpadne na kúsky a môže to mať vplyv aj na vonkajšie zdravie.

A ak si do tejto chvíle nedokázal dopriať čas pre seba, tak toto je už to posledné štádium, kedy sa takto ešte dajú problémy riešiť a človek si dokáže pomôcť sám. Vezmite si voľno. Kašlite na to, čo bude v práci, máte naň právo. Oni to bez vás už nejako vydržia. Kašlite na školu, na učenie, na povinnosti. To počká. Všetko počká. Svet sa nezrúti ani sa neprestane točiť, keď vy spomalíte. Ale ten váš by mohol.

Skúste opäť robiť niečo, čo ste už dávno nerobili a pritom to milujete. Šport, kniha, film, príroda, blízki… Toto všetko má silu opäť vás nakopnúť, nabiť životnou energiou. Ručím vám za to, že sa budete opäť usmievať. Len tak. Zdanlivo bezdôvodne. Ústa sa vám budú mimovoľne rozťahovať do úsmevu a budete mať pocit, že keby ste chceli, mohli by ste lietať. A vy naozaj môžete. Ak sa pre to rozhodnete. Rozhodnite sa pre to najdôležitejšie vo vašom živote. Rozhodnite sa pre seba.

 

Deň prehier

02.12.2014

„Dnes to bude ďalší dobrý deň,“ vravela som si ráno pri vstávaní z postele, hoc hodiny ukazovali len pár minút po piatej. Hoc vonku mrzlo a mňa čakala cesta z tepla domova na druhý koniec republiky. Hoc už bolo tých dobrých dní v poslednom období skutočne dosť. Hoc som vedela, že takéto veci netreba vravieť príliš nahlas, lebo osud už na vás čaká za rohom [...]

Keď , , milujem Ťa“ nestačí

03.09.2014

Bol chlapcom, ktorý ma poznal najdlhšie. Za tie roky vyrástol na mladého muža, s vlasmi dlhšími ako boli tie moje a zadkom skoro takým dobrým, ako bol ten môj. Minulé leto sme boli obaja mladí a idealistickí. A hoci na ňu neveril, získal si ma práve romantikou. A hviezdami. Tie som vždy zbaštila iba jemu. Mal pevné objatie a rovnako pevné morálne zásady. Mal [...]

Naivné deti, šedí dospelí

21.08.2014

Zavrela som oči a skúsila si predstaviť niečo pozitívne. Niečo, čo by som chcela, nech by to bolo akokoľvek farebné a absurdné. Môj mozog mal však ešte stále nado mnou prevahu a nesmelé optimistické myšlienky zabíjal pohľadom už pri ich zrode. Kedy sa zo mňa stal pesimistický realista? Presný dátum si nepamätám. Pamätám si akurát časy, keď to bolo ešte dobré [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Dominika

Ženy vraj nevedia písať o športe, športovci o literatúre a mladí o živote. Ja si to nemyslím.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 156509x
Priemerná čítanosť článkov: 5797x

Autor blogu