Založ si blog

Soči 2014: Z hokejového hrnca tento rok Slovákom nechutilo

Najväčšia športová akcia roku 2014 síce ešte trvá, pre väčšinu Slovákov však skončila po utorkovej prehre našich hokejistov s Českou republikou. Pre niektorých v sobotu, po prehre našich hokejistov so Slovinskom. A nájdu sa aj takí, pre ktorých skončila už po prvom zápase, ako inak, prehre našich hokejistov s USA. Najhoršie na tom však je, že chuť a radosť z hokeja bola slovenskému národu vzatá už niekoľko týždňov pred prvým buly. Vďaka médiám.

sochi-olympics-ice-hockey-men941555_r5047-r778-st.ir3-_t600

Najprv nám získala zlato, nie práve najšťastnejší preklad niektorých jej viet však spôsobil, že bola slovenskej čítajúcej verejnosti vykreslená ako niekto, kto vlastne ani nebojoval za Slovensko. Ako chutí slovenská mediálna scéna si vyskúšal aj mladý zjazdár Martin Bendík, ktorého výroky spôsobili medzi ľuďmi vlnu nevôle. Mnohým sa napríklad nepozdávalo to, že vo veku 20 rokov (!) zbiera skúsenosti z najprestížnejšieho športového podujatia. No a na chuť má po tejto olympiáde pokazenú aj ďalšia reprezentantka na lyžiach, Natália Šlepecká.

Najviac to však vrelo pod pokrievkou hokejového hrnca. Pridávanie surovín začalo už minulý rok, vtedy však ešte všetko vyzeralo v poriadku a nadšený slovenský fanúšik (ktorý, áno, často fandí iba keď sa darí) sa tešil na chutnú a poriadne veľkú porciu ľadového majstrovstva. Očakávanie a apetít sa stupňovali s krátiacim sa časom pred olympijskou hostinou. Že recept je akýsi zvláštny sa zreteľne ukázalo prvýkrát pri zverejnení nominácie. Absencia Fínskeho korenia, ktoré malo pokaziť chuť najmä súperovým brankárom, sa ešte dalo pochopiť, Laco Nagy bol už dávnejšie v nemilosti trénera Vůjteka a v každom tíme je dôležitý korektný vzťah medzi trénerom a hráčom. Navyše, Vladimír Vůjtek mal na to právo. Rovnako ako nechať doma spoľahlivého zadáka Petra Podhradského, ba dokonca aj slovanistického ostrostrelca Miroslava Šatana. Mal však aj právo a moc ho zobrať?

Hladina v hrnci výrazne začala bublať práve kvôli chýbajúcej ingrediencii menom Šatan. Vůjtek to chcel zachrániť Bramborom (Marián Gáborík) a Višňou (Ľubomír Višňovský), okolnosti však hrali proti nemu a dvaja z našich najlepších hráčov boli pre svoje zranenia neschopní pridať sa k tvoriacemu sa mančaftu s jednými z najkrajších reprezentačných dresov. Čas na prípravu uplynul, dali sme do hrnca to najlepšie, čo sme mali/čo sme mohli/čo nám dovolili a sporák fičal na plný plyn. Akurát smola, že iba ten. Čo sme si namiešali, to sme si aj zjedli: štyri zápasy, štyri prehry, solídne odohraný možno len zápas proti Rusku a posledná tretina s Čechmi, ktorá nám ale na dovarenie nestačila. Hokejisti sa na ľade trápili, často tomu chýbal systém, odhodlanie, bojovnosť. Fanúšikovia sa pred obrazovkami trápili, často tomu chýbalo pochopenie, reálne očakávania a slušný slovník. Noviny či weby prinášali správy o hokejových katastrofách, potajme si však mädlili ruky, pretože aj zlé správy sú pre nich dobré správy. Nechýbala tomu dráma, znechutenie, škrípanie zubami. Toto nám veru nechutilo.

V utorok okolo deviatej večer sa dovarilo. Dobublalo, dovybuchovalo, doškrípalo. Málokto bol nasýtený, avšak zmierili sme sa s tým a dúfali sme, že si budeme môcť napraviť chuť na majstrovstvách. Hráči vyjadrili sklamanie, priznali chyby, pripustili vinu. Zdalo sa, že je koniec. Po varení však treba po sebe upratať. Vyčistiť stôl i riad. Presne to sa oficiálni kuchári rozhodli urobiť. A tak nám sú momentálne na tanier predkladané informácie o tom, že za Šatanovou nenomináciou nebola jeho chýbajúca forma, ale predsa len, nevyriešený spor s Chárom. A možno ešte niečo navyše. Že Višňovský mohol, ale nechcel nastúpiť v národnom drese. A že v kuchyni slovenského hokeja nie je všetko také jasné a čisté, akoby malo byť. Médiá nám to samozrejme celé servírujú po svojom, ochutené a okorenené podľa ich uváženia. Slovenskému fanúšikovi z tohto jedla ostala len pachuť v ústach. A na perách otázka: kto bol skutočne kuchárom?

Deň prehier

02.12.2014

„Dnes to bude ďalší dobrý deň,“ vravela som si ráno pri vstávaní z postele, hoc hodiny ukazovali len pár minút po piatej. Hoc vonku mrzlo a mňa čakala cesta z tepla domova na druhý koniec republiky. Hoc už bolo tých dobrých dní v poslednom období skutočne dosť. Hoc som vedela, že takéto veci netreba vravieť príliš nahlas, lebo osud už na vás čaká za rohom [...]

Keď , , milujem Ťa“ nestačí

03.09.2014

Bol chlapcom, ktorý ma poznal najdlhšie. Za tie roky vyrástol na mladého muža, s vlasmi dlhšími ako boli tie moje a zadkom skoro takým dobrým, ako bol ten môj. Minulé leto sme boli obaja mladí a idealistickí. A hoci na ňu neveril, získal si ma práve romantikou. A hviezdami. Tie som vždy zbaštila iba jemu. Mal pevné objatie a rovnako pevné morálne zásady. Mal [...]

Naivné deti, šedí dospelí

21.08.2014

Zavrela som oči a skúsila si predstaviť niečo pozitívne. Niečo, čo by som chcela, nech by to bolo akokoľvek farebné a absurdné. Môj mozog mal však ešte stále nado mnou prevahu a nesmelé optimistické myšlienky zabíjal pohľadom už pri ich zrode. Kedy sa zo mňa stal pesimistický realista? Presný dátum si nepamätám. Pamätám si akurát časy, keď to bolo ešte dobré [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Dominika

Ženy vraj nevedia písať o športe, športovci o literatúre a mladí o živote. Ja si to nemyslím.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 156703x
Priemerná čítanosť článkov: 5804x

Autor blogu